élet

élet

2015. február 20., péntek

Válogatott bölcsességek

  • A tanuló legalább három lépést tegyen előre erkölcsi fejlődés terén, amíg egyet előrelép szellemiekben.
  • Meditálni nem lehet valamiről. A szó azt jelenti, hogy az ember kiüresíti magát és ebbe az ürességbe esetleg bejön valami, talán transzcendens tartalom. A bizonytalanság egyfajta nyitottságot jelent, amikor az ember mindent elképzelhetőnek tart. 
  • A szeretet és annak kiterjesztései – mint pl. az elfogadás, elismerés, a tisztelet – a legerősebb gyógyító erő. A szeretetet a szívvel azonosítják. Némely tradícióban úgy érzik, naponta ellenőrizniük kell a szívük állapotát: teljességét, nyíltságát, tisztaságát, erősségét. Ha valamit csak fél szívvel tudunk csinálni, annak a jele, hogy rossz helyen vagyunk, és ideje kilépni abból a helyzetből. Aki nem nyíltszívű, annak a szíve be van zárva, védekezik, visszahúzódik. „A gyógyulás: kinyitni azt, ami bezáródott, és meglágyítani, ami megkeményedett.“ Megtanulni hinni önmagunkban, a másikban, az életben.
  • A hit azt jelenti, hogy megtanultuk, miképpen legyünk biztonságban akkor is, ha a „nem tudás“ állapotában vagyunk. A hit ellentéte az, amikor megpróbáljuk kontroll alatt tartani azt, amit nem lehet. Akinek nehéz elfogadni a meglepetéseket, a váratlan helyzeteket, az ragaszkodik a megszokotthoz, merevvé válik.
  • A Tanító tudja, mindig a megfelelő személyek vannak jelen – bármikor is kezdjünk el valamit, az mindig a megfelelő idő, - ami történt, az az egyetlen dolog, ami megtörténhetett, - és ami elmúlt, elmúlt. Ezek az elfogadás mindenkor érvényes törvényei.
  • Az ember gyermekkorában az anyag világát látja, és el is hiszi, hogy csak ez van. Ám később minőségi változás szükséges, meg kell érteni, hogy van egy szellemi valóság is. És hogy az anyagi világ értékrendje – minél több pénzt, hatalmat összeharácsolni – csak látszat, és pusztán a lét feltétele. 
  • A másik embert úgy kell elfogadni, ahogy van. Meg kell tanulni a másikra kritika nélkül figyelni – ez ugyanis gyógyít.
  • Nagyon fontosnak tartom a meditációt, pontosan azért, hogy az embereket átvezessem az anyagi világ értékrendjéből a fény értékrendjébe. Tehát, hogy észrevegyék, itt az idő és a tér illúziójában élünk, de a lélek nem ezekre a törvényekre hallgat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése